Dowiedz się jak pięknie wyglądać

Cukier postarza  

Data publikacji: 07-02-2012, Tagowanie: pielęgnowanie urody, kolorowe kosmetyki

Całkiem niedawno naukowcy ogłosili, że węglowodany proste znajdujące się w cukrze mogą przyspieszać starzenie się skóry, nawet do 50% (m. in. dermatolog dr Fredric Brandt w swojej autorskiej książce Pt. „10 minut -10 lat”). Osadzają się one na włóknach kolagenowych, które tracą przez to swoją sprężystość. Przyspiesza on rozkład elastyny i kolagenu, czyli dwóch kluczowych białek znajdujących się w skórze. W efekcie zmarszczki stają się głębsze, ponieważ skóra staje się mniej jędrna. Słabnie też jej zdolność do systematycznej odnowy, a zwiększa podatność na uszkodzenia przez promienie słoneczne. Naukowcy proponują wyobrażeni sobie kolagenu jako swego rodzaju materaca, natomiast włókna elastyny to składnik spajający całą tą siatkę. Cukier powoduje, iż te stają się nie o wiele mniej elastyczne i słabe, przez co w wyniku łamią się - skóra zaczyna zwisać. Węglowodany proste znajdują się zarówno w białym jak i brązowym cukrze, jak również w miodzie. Wyjściem może być cukier brzozowy - Xyitol, zawierający znacznie niej szkodliwych węglowodanów. Wiadomo, że nie da się całkowicie wyeliminować cukru z naszej diety, gdyż jest obecny w wielu produktach, jednak starajmy się go ograniczyć. Ciekawostką jest, iż specjaliści uważają, że słodycze mogą być uzależniające, w podobny sposób co narkotyki. Ta teoria wytłumaczyłaby, leczenie smutków i stanów depresyjnych produktem jakim jest czekolada oraz innych smakołyki. Po zjedzeniu duże ilości czekolady czujemy podobny stan, jak po zażyciu środków odurzających. Jesteśmy uspokojeni i szczęśliwsi.

Festina F16871/2 | http://bezkompleksu24.pl/